مَنجيل از شهرهاي شهرستان رودبار در استان گيلان در کشور ايران است. منجيل مرکز تجاري شهرستان رودبار استان گيلان شناخته ميشود. سد سفيدرود در نزديکي اين شهر ساخته شدهاست.
جغرافيا
منجيل در منطقهاي کوهستاني در کرانه شرقي سفيدرود قرار دارد. اين منطقهاي به شدت بادخيز است. در سالهاي اخير چندين نيروگاه بادي براي توليد برق از بادهاي منطقه در منجيل نصب شدهاست.
مردم
جمعيت اين شهر 14,679 نفر است (آمار 1383خ). ساکنان قديمي شهر از گيل، تات، کرد هستند.
اقتصاد
درآمد اصلي مردم اين شهر از راه تجارت تامين ميشود. افراد از طارم سفلي و عليا و روستاهاي اطراف جهت تامين برخي نيازمنديهاي خود به منجيل مراجعه ميکنند. بخش ديگري از درآمد مردم اين شهر از راه فروش زيتون و فراوردههاي آن تامين ميشود. محصول اصلي اين شهر زيتون است و باغات زيتون بيشتر در حومه آن پراکندهاند.
انرژي
منجيل شهر انرژي گيلان شمرده ميشود. باد منجيل يکي از عوامل معروفيت اين شهر ميباشد که اغلب در بهار و تابستان با شدت بيشتري و در پاييز و زمستان با شدت کمتري ميوزد. اين باد از قديم معروف به هفت باد منجيل بوده و شدت ان بقدريست که درختان زيتون را اغلب به يک سمت خم ميکند. اوايل دهه هفتاد با تصميم دولت اقدام به خريد و نصب نيروگاه بادي از کشور دانمارک گرديد و پس از گذشت چند سال و فراگيري متخصصان داخلي، امروزه پروانههاي بادي در کشور توليد و در نيروگاه بادي منجيل نصب ميگردد و اين نيروگاه روز بروز بزرگتر و موثرتر ميگردد. سد سپيدرود نيز يکي ديگر از عوامل معروفيت و جذابيت منجيل است که در اوائل دهه 40 بدست نيروهاي فرانسوي در دهانه رودخانه سپيدرود واقع در شهر منجيل ساخته شد.
سدي در منجيل.رودخانههاي شاهرود و قزل اوزن در شهر منجيل بهم ميرسند و ابي که از اين رودخانهها ميايد در پشت سد سپيد رود و در درياچه سپيد رود ذخيره ميگردد تا نياز شالي کاران و کشاورزان گيلاني را در بهار و تابستان تامين نمايد.
آب و هوا
شهر منجيل محل تلاقي سه نوع اب و هواي معتدل خزر، کوهستاني البرز و گرم و خشک مرکزي ايران نيز ميباشد و از اين حيث نيز هوايي منحصر بفرد دارد.
نام منجيل
نام شهر منجيل پيش از ظهور اسلام مانگيل بودهاست.
تاريخ منجيل
بعد از فتوحات مسلمانان در سراسر ايران (با اينکه تا اقصي نقاط خراسان تحت نفوذ اعراب مسلمان در آمد) باز هم طبرستان و ديلمان از حملات آنان محفوظ ماند. خاندانهاي قديم آن ولايت، مانند اسپهبدان و قارنيان و خانواده جستان (حدود رودبار و منجيل) همچنان به آداب و رسوم خود زندگي ميکردند. همچنين، بسياري مذهب خود را نيز حفظ کردند، تا روزگاري که گروههاي از اعراب طرفدار خاندان علي و شيعيان زيديه به آن نواحي پناه بردند و مورد حمايت همان خانوادهها قرار گرفتند. چنانکه وقتي «داعي کبير» حسن بن زيد در آن نواحي سکني گزيد، جمعي کثير از مردم طبرستان و گيلان به طرفداري او برخاستند. همچنين در جنگهايي که ميان او و يعقوب ليث صفاري رخ داد، مردم گيلان از او حمايت نمودند.
مناطق اطراف
لوشان
رودبار
سميران
هرزويل