[hlOstan]

بن(چهارمحال وبختياري)

  • جمعیت :
    11838
  • کد تلفن :
    382


شهرمذهبی بِن در2۵ كیلومتری شمال شهركرد  و درحاشیه جاده ای كه شهركرد مركز استان را به سد زاینده رود و از آنجا به داران و از طرف دیگر به استان مركزی متصل می سازد، قرار دارد این شهر بر روی عرض جغرافیایی 32 درجه 33دقیقه و طول جغرافیایی 50 درجه و 45 دقیقه قرار گرفته است و ارتفاع آن از سطح دریا 2200 متر می باشد .شهر بِن از شمال به سد زاینده رود ، از جنوب به كوه بِن و روستای وردنجان ، از غرب به كوه افغان و روستای لارك (لاطان ) و از شرق به كوه شیراز و سامان محدود می شود ، جمعیت شهر بِن در حدود 18000 نفر است كه غالب آنها به زبان تركی تكلم می كنند ( بر اساس تحقیقا انجام شده گویش تركی بِن با زبان تركی آذری و تا حدودی استانبولی قرابت بسیاری دارد كه این امر نشان دهنده این نكته است كه اجداد مردمان بِن عشایر آذری زبانی بوده اند كه در زمان حكومت صفویه برای تعدیل نیروی عشایر بومی منطقة چهارمحال و بختیاری در این مكان اسكان داده شده اند همچنین در این تحقیقات به این نكته اشاره شده است كه با توجه به گویش خاص مردم بِن انتساب آنها به عشایر ترك زبان قشقایی نادرست می باشد و احتمالاً اجداد اهالی بِن قسمتی از طوایف قزلباش  ( هفت طایفة ترك منطقة آذربایجان در زمان صفویه ) بودند كه در زمان صفویه به این منطقه كوچ داده شده اند .) شغل بیشتر مردمان بِن كشاورزی ، باغداری و دامپروری است و گردو ، بادام ،آلوچه و هلوی باغات بِن شهرت و طرفداران زیادی دارد ./  
وجه تسمیه شهر بِن :
شهر بِن از جمله شهر های قدیمی چهارمحال و بختیاری است قبل از آنكه شهر بِن در این محل ایجاد گردد ، اجداد و ساكنین فعلی در ادامه دره ای كه هم اكنون شهر در آن موجود است و در نزدیكی امامزاده بابا پیر احمد ساكن بوده اند ، از طرف دیگر با توجه به اینكه شهر بِن از جمله شهرهائی است كه به دلیل مقاومت مردم آن در مقابل افغانها سقوط نمی كند می توان یقین یافت كه این شهر در آن زمان از جمله نقاط آباد منطقه چهارمحال و بختیاری بوده است توجه در ریشه لغوی و وجه تسمیه شهر بِن نیز تا حدودی واقعیت را روشن می سازد افراد مسن و سالخورده محلی در مورد وجه تسمیه این شهر می گویند شهر بِن از نظر موقعیت جغرافیائی در محدوده ای بین حوزه نفوذ خوانین بختیاری و خوانین قشقائی بوده است و از این نظر به" بین" معروف بوده كه به مرور كلمه" بین" به" بِن" تغییر شكل داده است بعضی دیگر هم معتقدند كلمه بِن از لغت بُن به معنی ریشه آمده است بدین معنی كه چون شهر بِن در دامنه كوه قرار گرفته در قدیم می گفتند كه شهری كه در بُن كوه قرار گرفته است . 

موقعيت طبيعي شهربن:
1
- كوه افغان به زبان محلي قوقان :
كوهي است طولاني ، سرسبز و سردسير .كه در دامنه اين كوه چشمه هاي آب سرد و گوارا جاري مي باشد كه اين كوه به باغات اين چشمه مشرف مي شود. در ابتداي اين كوه گرداب واقع شده است در اين كوه آب انباري توسط افغانها ساخته شده است.

2-كوه شيراز :
 كه سه چهارم آن در املاك بن قرار دارد و از شمال شرقي اين كوه به املاك سامان محدود مي شود . روايت شده است كه : شخص دامداري در اين كوه گوسفند چراني مي كرده است و يك روز متوجه مي شود بزي از گله جدا شده در شكاف سنگي داخل مي شود و از آب آن مي‌نوشد بعد از آن اتفاق  شبان هر روز براي نوشيدن آب به آنجا مي رفت تا يك روز براي اينكه بداند عمق آب چقدر است ني را در داخل آب مي كند و آب ني را با خود مي‌برد . يك سال بعد ني را در بازار شيراز مي بيند و خواستار آن مي شود داستان به خان  شيراز مي رسد و او را مي خواهند خان شيراز  چند نفر از مباشران خود را همراه چوپان به محل عبور آب مي فرستد و به مباشران مي گويد وقتي آنجا را يافتيد چوپان را بكشيد تا جريان سرچشمه آب پنهان بماند . روايت ديگر مي گويد طايفه اي از اتابكان فارس به اين محل آمده و اين كوه را ييلاق خود قرار داده و از اين جهت كوه را كوه شيراز مي گويند .

۳- كوه جنگي بن :
 كوهي است مرتفع كه سنگر سوق الجيشي مردمان بن در زمان حمله متجاوزان به اين شهر بوده است و در جنوب كوه مزبور زمينهاي مرغوب و زراعتي مي باشد كه شاه نشين مي ناميدند و به روايت ديگر عده اي از طايفه اتابكان زمينهاي اين بخش را پايتخت خود قرار  دادند و چون اين زمينها مورد قبول واقع نشد زمينها را ترك كردند .
نقاط سیاحتی و زیارتی بخش بِن
۱- مجتمع تفریحی  گرداب بِن
۲ - تندیس یادبود میرزا حبیب دستان بنی
۳- پارك ملت شهر بِن
۴- منطقه شكار ممنوع شیدا
۵- حاشیه سد زاینده رود در یانچشمه ( باغ شهر شیدا )
۶- پیست اسكی بارده
۷- زیارتگاه امامزاده بابا پیر احمد و باغات مربوطه در حاشیه زاینده رود
۸- زیارتگاه امامزاده سَیّد بهاءالدین محمد شیخ شبان
۹- زیارتگاه امامزاده سَیّد محمّد بارده
۱۰- زیارتگاه بابامحمود شهر بن
۱۱-  زیارتگاه امامزاده حارث بن علی  جمالو 
۱۲- پل های تاریخی : حاج الله یار و حاج مهدی
۱۳-حمام تاریخی چندصدساله
۱۴-قنات های تاریخی چندصدساله
۱۵-درختان گردوی چندصاله درباغات درازدره

مردم شناسي
مردم شهر بن به زبان فارسي و ترکي قشقايي تکلم مي‌کننداقليتي نيز گويش بختياري دارندو در اين شهر باغداري و دامپروري رواج فراوان دارد . تالاب بن هم از جاذبه‌هاي گردشگري اين شهر مي‌باشد. شهر بن از لحاظ قدمت و ساختار بسيار قديمي مي‌باشد. کارخانجات مهمي در بن بدست مهندسين فرنگ رفته اين شهر که تمايل به ساخت شهر خويش دارند افتتاح شده‌است که از بزرگ‌ترين انها کارخانه گازکربنيک (CO2)اين شهر است. از مراکز سياحتي و زيارتي بخش بن امامزاده باباپير احمد ، امامزاده سيد محمد بارده ،امامزاده سيد بهاالدين محمدشيخ شبان ، حاشيه سد زاينده رود ، باغهاي حاشيه رودخانه زاينده رود ، گوني باغ ، قاراتينگه ، ماقارآشنا، آق بولاغ چينه و ... مي‌باشد .

زادگاه ميرزا حبيب دستان بني
بن زادگاه ميرزا حبيب دستان بني معروف به ميرزا حبيب اصفهاني است. وي خطاط، نويسنده و مترجم بزرگي در عصر خويش بود و نخستين دستور زبان فارسي را به رشته تحرير درآورد. مردم قريه بزرگ بن اصفهان نزديک پايتخت نه در مدت محاصره ونه پس از سقوط آن در برابر افغانان سر تسليم فرود نياوردند وتمام دستجات افغاني را که از طرف محمود براي سرکوبي مردم قريه گسيل گشته بودند شکست داده ، منهدم کردند. سرانجام سردار افغاني با روستائيان بن اصفهان صلح شرافتمندانه‌اي منعقد کرد. محمود که مايل بود بهانه‌اي به دست آورده پيمان صلح را نقض ومردم بن را قلع وقمع کند جاسوسان خويش را مخفيانه به اين قريه اعزام کرد وآنها را مامور ساخت کاري کنند که مردم قريه نخست پيمان را بشکنند ولي روستائيان قريه جاسوسان را خفه کرده جنازه آنان را نزد محمود فرستادند.

نظرات
در صورتیکه اطلاعات و یا تصویری برای این شهر دارید لطفا از طریق این فرم برای ما ارسال نمایید.
پست الکترونیک :
متن یا عنوان :  
عکس :     
     
متن تصویر را وارد نمایید :